zondag 17 februari 2013

brood bakken in een pan, zonder kneden

Op veler verzoek het recept van het brood in een pan, dit staat geregeld op websites en hier is dus niet zoveel van mezelf bij, maar het is wel erg lekker! Ik heb er een heel aantal fotootjes van het proces gemaakt zodat het voor iedereen makkelijk te volgen en te doen is. Op de foto's zie je steeds 2 broden, ik heb het recept verdubbelt en ook een kruidenbrood gemaakt.

Wat heb je nodig:
430 gram bloem
345 gram water (wegen dus, niet in ml).
12 gram zout
1 gram gedroogd gist.
extra bloem om te bestuiven

Optioneel: grof maismeel, voor de buitenkant.
Rozemarijn
Knoflookpoeder
Zout uit een draaimolen (iets grover gemalen)

Dit recept vraagt een goede planning, je moet namelijk ongeveer 24 uur van te voren beginnen. Het is het lekkerst als je een uur voordat je het aan wilt snijden het bakproces afrond. Dan is het brood nog een beetje warm.

Allereerst doe je de bloem, water, gist en zout bijelkaar en met met een vork roer je het tot een deeg, het is erg waterig, maar dat komt goed. Neem een ruime kom want het gaat flink rijzen. 
Dek de bovenkant van de kom af met een deksel of keukenfolie. Ga lekker slapen want dit moet minimaal 17 uur stil staan. Dan ziet het er heel erg vochtig uit:

 Dan bestuif je een plank met veel bloem en je giet het beslagdeeg op het meel. Zorg dat de buitenkant bestoven is en vouw de 2 zijkanten naar binnen, plat drukken en nogmaals, dan heb je een mooie bal.Als je een kruidig brood wilt maken moet je voordat je het uitgiet rozemarijn en wat knoflookpoeder toevoegen, een half theelepeltje is genoeg.


 Leg een theedoek op een dienblad, bestrooi dit met meel (kan ook het grove maismeel zijn, dat is mooier, en lekkerder. Zowel meel op de onderkant als op de bovenkant.
 Leg er ook een theedoek losjes bovenop.
 Na 2 uur zijn ze wederom gerezen.
Ondertussen heb je je oven op 200 graden voorverwarmd, met een gietijzeren pan erin, deze is dus inmiddels ook heel erg heet.
Neem de pan uit de oven, leg een bol in de pan, dat wordt weer een rommeltje, want het deeg is nog zo slap als wat.Bestrooi de bovenkant in de pan weer met grog maismeel en als je het lekker vindt wat zout uit de molen.
Vervolgens de deksel erop (pas op die is nog heet!) en 30 minuten met deksel erop in de oven.
Na 30 minuten haal je deksel eraf en bak je het brood in een open pan nog een kwartiertje verder.
Na dit kwartier haal je de pannen uit de oven en leg je de broden op een rooster en laat ze een uurtje op een rooster. Aansnijden maar!
1 opmerking:

  1. Mmm, een lekker recept. En wat zien die broden er smakelijk uit! Lijkt me leuk om komend weekend te proberen. Kunnen de kinderen lekker smikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen